Tegemoetkoming is niet hetzelfde als schadevergoeding

Een slachtoffer van een ongeval heeft recht op schadevergoeding. Wanneer het slachtoffer van een verkeersongeval niet kan werken, moet de dader alle kosten betallen die het slachtoffer maakt of misloopt. Denk hierbij aan extra gemaakte medische kosten of misgelopen salarissen of loon uit onderneming.

Bij een tegemoetkoming gaat het vaak om overheidssteun die gegeven wordt. Deze steun houdt verband met overheidsmaatregelen die een aantal mensen negatief raakt.

Tijdens de corona lockdown moesten bedrijven sluiten. Hierdoor liepen ondernemers veel inkomsten mis. Ondernemers kregen toen een tegemoetkoming in de vaste lasten. De tegemoetkoming was een compensatie die ervoor moest zorgen dat ondernemers minder zouden lijden vanwege de lockdown. Het was echter geen vervanging van het gemiste inkomen.

Een anders voorbeeld is de energiesteun die de overheid aan huishoudens wil aanbieden vanwege de hoge inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze steun zal een deel van de energiekosten dekken.

Anders dan bij schadevergoeding valt een tegemoetkoming vaak lager uit dan het verlies dat gecompenseerd wordt. Dit houdt echter niet in dat het bedrag van een tegemoetkoming zomaar te laag vastgesteld mag worden. Daar zijn dus regels voor. Het is dan aan een jurist om uit te zoeken wat een redelijke compensatie is.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Neem contact op

TELEFOON

ADRES

Raadhuislaan 27a
5341GL Oss

OPENINGSTIJDEN

Ma t/m vr: 09:00 – 17:00

Informatie en juridisch advies...